ПОДРШКА УДРУЖЕЊУ САМОХРАНИХ МАЈКИ
20.08.2015

ПОДРШКА УДРУЖЕЊУ САМОХРАНИХ МАЈКИ

Председник Градске општине палилула Бобан Џунић, разговарао је са Биљаном Јовановић председницом Удружења самохраних мајки „СМ“ и Ненадом Тодоровићем, председником омладинске мреже Удружења о сарадњи и партнерству у пројектним активностима. Ово удружење више од петнаест година успешно окупља самохране мајке и њихову децу и бројним активностима, едукацијама, помаже у остварењу основних женских и људских права.

„Веома смо посвећени решавању проблема свих категорија становника-истакао је председник општине Палилула Бобан Џунић, у сусрету са рукододством Удружења самохраних мајки. Посебно смо обратили пажњу на особе са инвалидитетом, болесну децу, стара и изнемогла лица, старачка домаћинства на сеоском подручију, хранитељске поридице, расељена лица, становништво ромске популације. И самохране мајке су наша циљна група у социјалном сагледавању и подршци. На територији наше општине ради и Сигурна кућа, чији рад наша општина подржава.

У области социјалних потреба, по статистичким подацима, од укупног броја лица која су у евиденцији Центра за социјални рада „Свети Сава“ у Нишу, преко 67 одсто грађана је са територије општине Палилула. По просечној заради радно-способног становништва општина Палилула је на самом зачељу градова и општина у Републици. Ови поражавајући подаци су нас само упозорули, нагласио је председник Џунић, у разговору са  представницима Удружења самохраних мајки,  да још енергичније учествујемо у остваривању утврђене визије развоја.

По речима Биљане Јовановић, Удружење тренутно окупља 642 самохране мајке са око 912 детета, узраста од једне до двадесетпет година. У својој делатности Удружење је усмерено на организовање едукативних радионица о женском идентитету и женским правима; играоница за децу самохраних мајки; негу и помоћ у кући болесним и инвалидним члановима без надокнаде; организовању радионица за младе у циљу очувања репродуктивног здравља и здравља уопште; обуке у разним занатима у циљу запошљавања самохраних мајки и њихове деце.(Д.Видојковић)